Over de piraten!

Elk schip was op zijn hoede voor piraten. Zagen ze in de verte een vreemd schip? Dan werden de matrozen al gauw bang. Waren het soms piraten? Hoe kwam je daar achter? Er was een manier voor. De kapitein liet het kanon afvuren. Dat betekende: 'Laat zien wie je bent. Anders vallen wij aan.' Het vreemde schip moest nu zijn vlag hijsen. Aan de vlag kon je zien wie het was.

Maar piraten waren slim. Ze hesen soms een gewone vlag. Ze hadden er genoeg gepikt! De kapitein van het andere schip dacht nu dat alles veilig was. Hij liet de matrozen rustig doorvaren. Pas op het laatste moment hesen de piraten gauw hun eigen vlag. En dan was het te laat. Het schip van de kapitein liep in de val!

Elk piratenschip had zijn eigen vlag. De vlaggen waren meestal zwart of rood. Piraten met een rode vlag waren het gevaarlijkst. Rood was de kleur van bloed. Een rode vlag betekende: ontsnappen kan niet meer!

De piratenvlag heette: Jolly Roger. Niemand weet precies waarom. Misschien komt de naam uit het Frans. Jolly komt dan van joli, dat is Frans voor: mooi. Roger komt van rouge, dat is Frans voor: rood. Anderen zeggen: het is gewoon een naam. En hij betekent: jolige (vrolijke) Roger!

Als je juf aan jou vraagt of je iets over piraten weet, heb je in ieder geval wat te vertellen!

Geen opmerkingen: